Metody połowu - rady, porady, sprzęt, zanęty, przynęty > Gruntowa
Drgająca szczytówka dla dziecka
(1/1)
podjadek:
Witam, mam prośbę o pomoc w doborze wędki z drgającą szczytówką dla dziecka w wieku około 8-10 lat, to co na początku wydawało się proste okazało się nie aż takie proste zwłaszcza z uwagi na łowisko. Z uwagi na wiek(wzrost) wędka nie może być długa najlepiej 2,40-2,70, będziemy łowić na kanale i rzece o dość dużym uciągu to też cw. musi być dość duży około 80 g, do tego dochodzi łatwość zakupu i przystępna cena zapasowych szczytówek.
Szukam już od dłuższego czasu ale wędki o podobnych parametrach nie mogę znaleźć, a tu coraz cieplej.
k_piotr:
80 gr na wędce 2,4m z drgającą wydaje mi się niewypałem - zbyt krótka i sztywna do miękkiej pracy - szukaj sobie 3,3 m długości tylko nie kupuj teleskopu bo dzieciakowi będzie niewygodnie (gruby Dolnik) - w ofercie MIKADO lub JAXONa na pewno znajdziesz coś taniego
podjadek:
Też zastanawiałem się nad wędką powyżej 3 metrów z powodu braku krótszych wędek spełniających większość wymagań, ale czy 3,30 nie będzie za duża dla dziecka? Czy aby taka wędka nie za bardzo sponiewiera dziecka przy braniu?
k_piotr:
Jak weźmie okaz 15 kg to i Ciebie by sponiewierało :)
A tak poważnie sam za małolata miałem feddera Mikado bodaj Matrix 3,6m - stosunkowo lekka, dolnik jak na 3 częściowe "tanie" wędzisko wcale nie był gruby - wiadomo że z rzeki o silnym nurcie wyciągać 2,5 kg leszcza dla dziecka to nie jest jakaś łatwa sprawa ale niech młody się hartuje.
Podstawa to od początku uczyć dzieci korzystać z hamulca w kołowrotku - niech to ryba się męczy, a nie wędkarz
--- Cytat: podjadek w April 20, 2016, 03:40:56 AM ---
czy 3,30 nie będzie za duża dla dziecka?
--- Koniec cytatu ---
Kolego na jakie wędki łowiłeś jak miałeś 10 lat ? Ja tam miałem 4,5m teleskop z bazaru - dolnik chyba fi 40, ważył z 1,5 kg i jakoś na spławik lub żywca się łowiło
podjadek:
W wieku 10 lat to miałem 1,5 metrowy kij leszczynowy z kawałkiem żyłki zakończony haczykiem zrobionym ze szpilki, niestety w latach 70/80 nie było łatwo o prawdziwy sprzęt zwłaszcza w małych miejscowościach.
Myślę że zdecyduję się na 3-3,30 bo nic krótszego nie znajdę z ciężarem wyrzutowym potrzebnym na rzekę z dużym uciągiem.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej