Dzieci i młodzież > Wędkowanie i udział w zawodach
Na ile wędek moge łowić?
smolar97:
Witam mam 15 lat ukończone w tym roku i tu nasuwa się pytanie płace połowe składki i ta babka u której opłacam mówi że moge łowić tylko na 1 wędke czy to prawda? Czy moge łowić na 2 wędki?
joanna833:
Nie znalazłam nic na temat tego, że wolno ci łowić na jedną wędkę. Nie możesz tylko do 16 roku życia łowić sam w porze nocnej. Ograniczenia są kiedy nie masz ukończonych 14 lat. Poczytaj regulamin amatorskiego połowu ryb.
A tak logicznie rzecz biorąc to czy kupując ulgowy bilet np. do autobusu masz jakieś gorsze warunki? Powiedz Pani, u której opłacasz składkę niech ci pokaże to w regulaminie. Acha, no i daj znać bo sama jestem ciekawa co ci odpowie. pozdrawiam i połamania kija życzę. Joanna
4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma
wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym, że młodzież
do 16 lat nie ma prawa do wędkowania
w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej
do opieki.
6
5. Członek PZW do lat 14 ma prawo wędkować
z następującymi ograniczeniami: w ramach
własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym
i wagowym, wyłącznie pod opieką osoby
pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską.
6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku
do 14 lat ma prawo wędkować:
a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień,
stanowiska i dziennego limitu połowu
ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę
wędkarską, metodą gruntowo-spławikową
maja prawo wędkować dwie osoby, każda
na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska
i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania
opiekuna na jedną wędkę;
b) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień
i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej,
posiadającej kartę wędkarską, metodą
spinningową i muchową. Przekazanie
uprawnień nie wyklucza wędkowania
opiekuna na jedna wędkę.
zapaleniecxd:
smolar97Witam mam 15 lat ukończone w tym roku i tu nasuwa się pytanie płace połowe składki i ta babka u której opłacam mówi że moge łowić tylko na 1 wędke czy to prawda? Czy moge łowić na 2 wędki?
No własnie .
Ja mam 17 , więc już łowie sobie na 2x .
Ale gdy robiłem karte ( tzn. rok temu ) szefunio (czyt. prezes ) ciągle nawijał mi że moge łowic aby na jedna wędke ...
A ile kroc czytalem regulamin nic takiego nie było , może uznają jakieś stare zasady ... nie mam zielonego pojęcia.
antoni:
mając ukończone 14 lat oraz opłacone składki możesz wędkować w dzień na dwie wędki metodą sprawikowo-gruntowa, ale w nocy, do 16 roku życia musisz mięc zapewnioną opiekę osoby upoważnionej do takiej opieki.
szunaj42:
każdy członek PZW ma prawo wędkować na dwie wędki metodą spławikowa lub gruntową , wiek tutaj nie ma nic do rzeczy , ja nie wiem ,co za ludzie pracują w tych małych komórkach PZW ,że takie kity tym młodym wędkarzom pociskają. Odnawiam temat celowo .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej