Dzieci i młodzież > Ogólne
pomoc
lukasz333:
Witam was wszystkich.. Przepraszam że piszę w tym temacie ( bo nie wiedziałem w jakim dokładnie ).. Mój problem polega na tym iż: Mam 14Lat w roku 2009 z wujkiem pojechałem wyrobić Kartę Wędkarską tzn Białą.. I moje pytanie brzmi: Czy muszę czekać 2Lata żeby wyrobić Legitymację.. I czy mogę w tej mogę chwili ( 25/09/09 ) wyrobić legitymację.. I sam chodzić na Ryby + ile kosztuje mandat jeżeli nie będę miał legitymacji a jak mnie złapią samego jak będe łowił? . Wujek mi mówił że teraz jest jakiś termin czy coś w tym stylu i muszę tyle czekać.. ( Uczyłem się rozpoznawania gatunków ryb , jaką przynętę na jaką rybę , jaką zanętę , Jak ustawiać grunt itp.. Nie jestem Profesionalistą ale marzę żeby wstać jednego dnia rano i pojechać sam na ryby.. ) proszę o Pomoc
jaro422:
Legitymację otrzymasz zapisując się do Koła PZW (możesz to zrobić w każdej chwili), ze względu na swój wiek domagaj się opłaty " członka -uczestnika", jest bardzo korzystna kwotowo i uprawnia do wędkowania na wodach PZW w całym kraju.
Nad wodą powinieneś przebywać pod opieką osoby dorosłej (takie są przepisy) ze względu na Twoje bezpieczeństwo.
Jest jedno ale; w tej chwili może już nie być w Kołach znaków na ten rok( od połowy grudnia będą nowe).
lukasz333:
To znaczy że mając Legitymacje ( i tam w niej jakiejś skłądki ) to nie mogę sam łowić? A drugie pytanie kiedy mogę sam łowić kiedy skończe 16lat??
jaro422:
Tak. Po ukończeniu 16 lat możesz przebywać nad wodą bez opieki, do tego czasu podczas pobytu nad wodą powinieneś być pod opieką osoby dorosłej.(takie są przepisy, dla Twojego bezpieczeństwa) Może Cię to śmieszyć nad jakimś małym stawikiem ale rzeka może stanowić dla Ciebie zagrożenie.
lukasz333:
Aha a jeszcze jedno.. Jak będę na stawie np sam z tylko białą kartą i tylko tak około 20metrów dalej jakiś wędkarz też łowi to jak mnie złapie kontrola to wiesz może ile zapłacę kary? ( nie którzy są tacy że powiedzą spoko i przepuszczą)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej