Dzieci i młodzież > Ogólne
Jaki sprzęt wędkarski????? Proszę o pomoc
(1/1)
a1lan:
Dzień dobry (Cześć) Wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu sprżetu wędkarskiemu jaki będzie mi dobrze służył przez kilka dobrych lat. Jestem nowym wielbicielem wędkarstwa i chętnym by spędzać większość mojego czasu nad wodą między rybami. Potrzebuje pomocy bo chce sobie kupić wędke, kołowrotek oraz akcesoria, tylko nie wiem który sprzęt, jakiej firmy będzie dobry do łowienia różnych ryb, a nie chce wyrzucić pieniędzy na jakiś sprżet kijowej firmy. Z góry bardzo dziękuje Wam za pomoc. Z uszanowaniem Alan
tomek_88:
Kolego żeby Tobie pomóc musisz odpowiedzieć na pytanie, czy bardziej interesuje Ciebie spławik, grunt czy spinning? Następnie czy łowić będziesz w wodach płynących czy stojących? Ważny jest również gatunek ryby którą widzialbyś jako swoją potencjalną zdobycz. Nie ma wędek uniwersalnych i do każdej metody połowu służą inne wędziska, kołowrotki i żyłki, zwłaszcza iż widzę że chcesz odrazu kupić profesjonalny sprzęt. Odpowiedz na powyższe pytania a z chęcią Tobie pomogę.
a1lan:
Będę raczej łowił na spławik bo co do tamtych metod to nawet nie wiem co to jest. Napewno większość czasu nad jeziorem bym spędzał ale raz na jakiś czas chciałbym się wybrać nad odre. Co do ryb jakie bym chciał łowić to napewno karpie, okonie, leszcze. Ogólnie to ryby mniejsze. Raz na jakiś czas pojechałbym sobie w góry na pstragi. I dlatego prosiłem o pomoc bo wiem że raczej nie znajde uniwersalnej wędki bo widziałem w sklepie internetowym tylko wędki karpiowe i inne. Dzięki za pomoc
tomjas78:
Jeżeli chodzi o rzekę to polecam feedery . Same wędki średniej klasy nie są drogie . Kołowrotki też nie z najwyższej pułki w zupełności starczą . No i same zestawy nie są skomplikowane . Żyłka główna dobrana do metody połowu i dobrej jakości żyłka na przypony -polecam 0,14-0,16 STROFTA.
Kije- długość 3,30- 3,60 optymalne + 3 wymienne szczytówki , w zależności od warunków i uciągu wody .
Kołowrotki średniej klasy z przełożeniem 5,1:1 w zupełności starczą - pojemność szpuli 250-300m żyłki o średnicy 2,0.
Na żyłkę główną zakładamy rurkę antysplontaniową z agrafką do montowania koszyczka zanętowego lub ołowiu
następnie wiąże malutki krętlik i przypon . Długość przyponu dobieram w zależności brań( brania bardzo ostrożne - dłuższy przypon ; brania agresywne -krótki.
No i chyba najmniejsza , ale jak ważna część zestawu - HACZYK . Przede wszystkim dobór haczyka jest uzależniony od przynęty na jaką będziemy łowić. W sklepach wędkarskich są w sprzedaży haczyki dobrane do danej metody połowu i przynęt.
Połamania kija .POzdrawiam
tomjas78:
A jeżeli chodzi o spławik to na rzekę polecam bolonkę . Fantastyczna sprawa . O tej metodzie napisano tysiące artykułów więc nie będzie problemu z zapoznaniem się z tą metodą .
Nawigacja
Idź do wersji pełnej