Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: FIPS Mouche - dziwne zakazy  (Przeczytany 897 razy)

jozefzajac

• Opiekunowie prezentacji
  • Full Member
FIPS Mouche - dziwne zakazy
« dnia: September 17, 2009, 11:27:06 AM »
Korzystając z faktu, że na forum gości Pan Jerzy Kowalski, v - ce prezydent FIPS Mouche, chciałbym wyjaśnić kilka kwestii, które nurtują nie tylko mnie, ale i całą rzeszę muszkarzy w Polsce. Rzecz dotyczy ograniczeń, które obowiązują zawodników startujących w MŚ i ME a  także w zawodach cyklu GP i Mistrzostwach Polski, w dyscyplinie muchowej. Na początek kilka owych, kontrowersyjnych zakazów:

1. Zakaz stosowanie łączników innych niż przezroczyste.
2. Odległość między muchami - nie mniejsza niż 50 cm.
3. Długość wędziska - nie większa niż 12 stóp.

Panie Jerzy. Czy mógłby Pan wyjaśnić jakie merytoryczne uzasadnienie leży u podstaw powyższych zakazów?

I dalej - czy mógłby Pan odnieść się pomysłów FIPS Mouche zmierzających do zaniechania tzw. "metody żyłkowej", czy jak chcą inni: "metody francuskiej"? Chodzi o ograniczenia typu: sznur wystający przez przelotki,  dopasowany do klasy wędziska, itd.
Proszę o odpowiedź, czy były to pomysły, że tak się wyrażę "podjęte pod impulsem chwili", czy też Federacja nadal nad nimi pracuje i zamierza je wprowadzić.

Pozdrawiam

jerzykowalski

• Hero Member
Reguły FIPS-Mouche - dla zrozumienia
« Odpowiedź #1 dnia: September 18, 2009, 19:51:25 PM »
Szanowny Panie Józefie,

Przeczytałem Pańską wypowiedź i niestety, jak przypuszczałem, nie różni się ona w nastawieniu od poprzednich. ;-))) Ale, żeby jakoś dobrze rozpocząć, postaram się opisać jak rozumiem to, co Pan napisał. Postaram się tez odpowiedziec nieco szerzej, żeby ułatwić rozumienie pewnych spraw "rzeszy muszkarzy", przy pomocy przywołania której próbuje Pan "wzmocnić" swoją wypowiedź, zupełnie niepotrzebnie ... Ale taka już moda w tego rodzaju dyskusjach ... ;-)))

Mam nadzieję, że pisząc "chciałbym wyjaśnić kilka kwestii" ma Pan na myśli, że chciałby Pan zapytać o coś, poprosić o wyjaśnienie albo o pomoc w zrozumieniu ... Podobnie mam  nadzieję, że pisząc o "dziwnych zakazach" ma Pan na myśli, że nie rozumie Pan pewnych przepisów dotyczacych dyscypliny sportu, którą pan uprawia ... na koniec, mam nadzieję, że pisząc o "pomysłach FIPS-Mouche" ma Pan jednak na myśli stanowisko ponad 30 krajów członkowskich tej Federacji wyrażane w przyjmowanych dokumentach ...

Zanim o przepisach - trochę o genezie powstania FIPS-Mouche i jej dokumentów. FIPS-Mouche jest jedyną Federacją w CIPS (Konfederacji), której odrębnośc jest wynikiem stosowanej, brzydko mówiąc, techniki połowu. Pozostałe dwie federacje to "słodkowodna" i "morska", czyli wyodrębnione na podstawie rodzaju wód, w jakich zawody są rozgrywane. Czwarta Federacja - "casting" zajmuje się sportem "rzutowym", czyli czysto technicznymi dyscyplinami na boisku.
Z tym wiążą się też inne wyrózniki FIPS-Mouche, w tym sposób podejścia do rywalizacji oraz zajmowanie się wieloma kwestiami poza samą rywalizacją. Wedkarstwo muchowe jest jednym z nielicznych sportów nie poddających się profesjonalizacji. Mistrzostwa w wędkarstwie muchowym przez kilka lat (1981-88) odbywały sie w ramach federacji "słodkowodnej" - FIPS-Ed, w której wędkarstwo muchowe było "sekcją". Wyodrębnienie tej, wyróżnianej techniczną stroną metody, Federacji nastąpiło w 1989 r., wciąz pozostającej pod wpływami Federacji "słodkowodnej". W 1991 roku, podczas Kongresu, w sposób DEMOKRATYCZNY, jaki opisałem w innej dysjkusji, nastąpiła pełna "emancypacja" FIPS-Mouche, a zarządzanie Federacją przejęli wędkarze muchowi. To zobowiazuje do utrzymywania uzyskanej i deklarowanej odrębności oraz do poszanowania strony technicznej metody jako wyróżnika . Ale o tym potem.

Na początek - kwestia istoty tych regulacji. Reguły rozgrywania zawodów (Competition Rules) FIPS-Mouche są dokumentem, który powstał na podstawie doświadczeń z organizowania zawodów w wielu krajach świata, gdzie, w niektórych, te tradycje sięgają sporo ponad sto lat. Powstał również na podstawie prawie trzydziestoletniego doświadczenia w organizowaniu międzynarodowych mistrzostw, poczatkowo w ramach FIPS-Ed, a od 1989 roku - FIPS-Mouche. Tn dokument jest przeglądany co dwa lata podczas każdego z Kongresów CIPS, w ramach Walnego Zgromadzenia FIPS-Mouche i każdy z członków FIPS-Mouche może zgłosić poprawki do niego. Zasadą przyjętą przez członków FIPS-Mouche jest włączanie poprawek do Modyfikacji Przepisów, przygotowywanych na potrzeby konkretnych Mistrzostw. Te Modyfikacje sa istotnym elementem, bo wprowadzają szczegółowe regulacje jak tez wymogi prawne i inne (regulaminy, praktyki bądź szczególne potrzeby kraju organizującego) występujące w kraju organizującym Mistrzostwa. Dobre doświadczenia, decyzją Walnego Zgromadzenia, sa wprowadzane do Reguł, a nie znajdujące uznania - odrzucane.

Reguły są dokumentem, który definiuje metodę i dyscyplinę sportową w ramach FIPS-Mouche, opisuje sposób, w jaki członkowie FIPS-Mouche chcą rywalizować, a jeżeli ktoś w tę rywalizację sie włącza to tego rodzaju reguły musi szanować, zawsze mając prawo do UZASADNIONEGO wnioskowania ich zmianę. I to właściwie wyjaśniałoby wątpliwości dotyczace szczegółowych regulacji. Taki jest opis metody i nie wymaga uzasadniania. Uzasadnienia natomiast wymagałyby wszelkie próby wprowadzenia zmian. N.b. regulacja dotycząca "łączników przezroczystych" nie pochodzi chyba z Reguł FIPS-Mouche.
(cdn.)

jerzykowalski

• Hero Member
Reguły FIPS-Mouche - dla zrozumienia
« Odpowiedź #2 dnia: September 18, 2009, 19:53:10 PM »
Ważnym elementem Reguł jest odwołanie się do "ducha przepisów". We wprowadzeniu do tych Reguł jest mowa o tym, że jeśli powstaje spór co do "litery Reguł" to  jest on rozstrzygany przez odwołanie się do "ducha Reguł", czyli do intencji z jakimi te Reguły zostały opracowane. Intencje te dotyczą przede wszystkim amatorskiego, honorowego charakteru rywalizacji, czyli nieposuwania się do "naginania" Reguł w celu uzyskania przewagi. Te Reguły są opracowane w taki sposób, żeby nie wymagały profesjonalnej obsługi sędziwoskiej, bo taka w wielu krajach nie jest dostępna. Dlatego Reguły dotyczą opisu szeczgółów tylko w  taki sposób, który będzie mozliwy do sprawdzenia przez sędziów i dotyczą głownie materialnego wyposażenia.
Szczegółowy opis metody wymagałby wskazania, że wyznacznikiem wędkarstwa muchowego jest techniczne zarzucanie przynęty (much) za pomocą fali mechanicznej wytworzonej przy pomocy linki muchowej. Ciągła ocena tego parametru wymagałaby jednak specjalizacji sędziów, oraz ciągłej, szczegółowej obserwacji łowiących, zeby stwierdzić, czy jeszcze linka pociąga muchy, czy tez to przynęta i jej wyposażenie stanowi obciążenie i pociąga za sobą linkę w czasie rzutu, co jest wyznacznikiem technicznym wszystkich innych metod wedkowania poza wędkarstwem muchowym, te inne metody są zaś w jurysdykcji FIPS-Ed, a nie FIPS-Mouche ... To zaś wymagałoby tak przeszkolonych sedziów jak sędziowie, którzy w "chodzie sportowym" nadzorują kroki zawodników, żeby stwierdzać czy obie nogi nie są oderwane od ziemi jednocześnie, bo wtedy jest to bieg, a nie chód. Dlatego też niektóre możliwości definiowania zostały rozmyślnie "samoograniczone" w Regułach do używania konkretnych elementów sprzętu, bez precyzowania sposobu jego używania...
Dyscyplina jest opisana i wymaga łowienia Z UŻYCIEM konwencjonalnego wedziska muchowego, linki muchowej, kołowrotka muchowego oraz sztucznych much ...
Niestety, niektórzy z zawodników, nastawieni na "wygrywanie za wszelką cenę", wprowadzają "pomysły", które wykraczają poza opis metody zawarty w Regułach. To powoduje, ze potrzebne okazują się bardziej szczegółowe opisy, dotyczące bardziej dokładnego zdefiniowania tego, co już jest zapisane. To nie są żadne "nowe ograniczenia", tylko opis tego, czego niektórzy nie respektują, próbując konkurowac w ramach wędkarstwa m,uchowego przy pomocy technik i sprzętu właściwych innym metodom ... To dotyczy zarówno niestosowania linki muchowej jak i specyficznej konstrukcji przyponów czy sztucznych much, które w istocie stają się mało istotnym dodatkiem do obciążenia, jakim jest błyszczący koralik na haczyku ... Wprowadzona w dobrej intencji regulacja wprowadzająca stosowanie zdefiniowanego koralika jako DODATKOWEGO obciążenia, została wypaczona przez stosowanie go jako PODSTAWOWEGO elementu konstrukcji "muchy" ... Pamiętam sprzed lat opis metody łowienia ryb metodą spławikową na koralik, co nie rózni się wiele od sposobu, który próbuje się nazywać "muchowym" ...

Odnośnie tych uzupełnień, zostały one "co do zasady" zaakceptowane przez Zgromadzenie Ogólne w tym roku, a zostaną poddane pod ocenę po uzgodnieniu w ramach FIPS-Mouche jednoznacznego ich sformułowania w wersji angielskojęzycznej, która jest oryginalną dla dokumentów FIPS-Mouche.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem Panu istotne kwestie dotyczące funkcjonowania i znaczenia Reguł FIPS-Mouche. Różni się on nieco od sposobu traktowania regulaminów w naszych warunkach, ale mam nadzieję, że docenia Pan to i szanuje, podionbnie jak wolę członków FIPS-Mouche, wywodzących się z krajów o wielkich tradycjach rozwoju wędkarstwa muchowego.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

jozefzajac

• Full Member
« Odpowiedź #3 dnia: September 18, 2009, 23:10:55 PM »
No cóż - wypowiedź tyleż obszerna, co i zawiła. Jak zwykle. Aż mój, jak go raczył Pan określić "proletariacki"  umysł ledwie nadążył z przetłumaczeniem tego wszystkiego z polskiego na nasze ;-)

Nie doszukałem się jednak odpowiedzi na żadne z postawionych przeze mnie pytań. Czy łącznik w kolorze "innym niż przezroczysty", bądź też muchy zawiązane w odległości 49 cm wypaczają metodę muchową w sposób tak straszliwy, że nie mieści się już ona w "regułach" FIPS Mouche? Czy może są inne, ważkie powody przyjęcia takich dziwnych zakazów.

Użyłem określenia "dziwne", ponieważ ani ja, ani nikt z moich kolegów muszkarzy, nie potrafi znaleźć dla nich uzasadnienie. A Pan, jako osoba reprezentująca organ tworzący wspomniane prawo, musi sobie zdawać sprawę z tego, że każdy przepis prawny winien być tak skonstruowany, aby intencje prawodawcy były jasne. Jeśli nie są, prowadzi to w prostej linii do ignorancji, powstawania martwych przepisów, a wręcz - stanowi zachętę do jego omijania. No i oczywiście - nadwyręża autorytet ustawodawcy.

Przyznam, że oczekiwałem odpowiedzi typu: łączniki "inne niż przezroczyste" są niedopuszczalne, bo to, tamto, siamto, a odległość między muchami ma mieć minimum 50 cm, bo to, owo, owamto. Tak, jak np. było z wprowadzeniem haczyków  bezzadziorowych.  Uzasadnienie:  unikać niepotrzebnego kaleczenia ryb. I  skutek jest taki, że nie ma chyba zawodnika - muszkarza, który by ten przepis kwestionował.

Rozumiem zatem, że w kwestiach: łączników i minimalnej odległości między muchami nie ma rzeczonego uzasadnienia. Po prostu ktoś tam kiedyś sobie tak zapisał i tak już zostało. I trwa. Czy tak?
A może jednak się mylę? Proszę mnie oświecić - wie Pan, umysł ciemny, proletariacki... kawę na ławę poproszę;-)

Pozdrawiam

edward_jankowski

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: September 19, 2009, 11:43:53 AM »
Witam !
Popieram wypowiedź mojego poprzednika i równiez prosiłbym o JASNĄ i KLAROWNĄ  odpowiedź w omawianej kwestii ! Do 50 cm odległości pomiędzy muchami nie odniósł się Pan np. w ogóle ;-(
Zapewniam Pana ,że interesuje to naprawdę sporą "rzeszę wędkarzy" zwłaszcza tych bioracych udział w zawodach oczywiście  i nie piszę tego absolutnie  "dla wzmocnienia efektu " ....

Przy okazji , mam uwagę n/t fragmentu Pana nader obszernej ,aczkolwiek omijającej nieco temat , rzekłbym w stylu polityka ;-) , wypowiedzi , cyt. :" czy jeszcze linka pociąga muchy, czy też to przynęta i jej wyposażenie stanowi obciążenie i pociąga za sobą linkę w czasie rzutu, co jest wyznacznikiem technicznym wszystkich innych metod wedkowania poza wędkarstwem muchowym..." koniec cyt.

W takim przypadku należałoby również zgłosić do FIPS być może zakaz używania dolnej , obciążonej nimfy ( tzw. czeskiej  ;-) ..) jako takiej w ogóle , jako że w przypadku tej metody to właśnie muchy ( nimfy) pociągają za sobą przypon podczas rzutu , linka ma tu najczęściej znaczenie marginalne ...
Z "proletariackim";-) pozdrowieniem
Edward Jankowski

trout55

• Newbie
« Odpowiedź #5 dnia: September 23, 2009, 23:32:50 PM »
No i po raz kolejny nastąpiła w temacie "głucha cisza". Ja też przyznam, że za wypowiedzią Pana Kowalskiego ledwo nadążyłem i chociaż przeczytałem tekst 3 razy, odpowiedzi na zadane pytania nie zobaczyłem.

A tak swoją drogą, kiedy wreszcie GPx zawita nad rzeczki Kotliny Kłodzkiej, to przy zawiązanych 50 cm od siebie muchach na skoczka będzie się łowiło latające ryby.

Pozdrawiam: Jacek Barański

jozefzajac

• Full Member
« Odpowiedź #6 dnia: September 24, 2009, 15:00:50 PM »
Jacku - aktualnie trwają Mistrzostwa Europy, więc prawdopodobnie Pan Kowalski ma inne sprawy na głowie. Poczekajmy...

trout55

• Newbie
« Odpowiedź #7 dnia: October 15, 2009, 14:24:36 PM »
No i Mistrzostwa Europy zakończone, a cisza jak trwała, tak trwa.

Pozdrawiam: Jacek Barański

jozefzajac

• Full Member
« Odpowiedź #8 dnia: October 19, 2009, 16:03:57 PM »
No, coś to długo trwa. Mam nadzieję, że nic złego się panu Jurkowi nie przydarzyło...

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.