Szanowny Panie Józefie,
Przeczytałem Pańską wypowiedź i niestety, jak przypuszczałem, nie różni się ona w nastawieniu od poprzednich. ;-))) Ale, żeby jakoś dobrze rozpocząć, postaram się opisać jak rozumiem to, co Pan napisał. Postaram się tez odpowiedziec nieco szerzej, żeby ułatwić rozumienie pewnych spraw "rzeszy muszkarzy", przy pomocy przywołania której próbuje Pan "wzmocnić" swoją wypowiedź, zupełnie niepotrzebnie ... Ale taka już moda w tego rodzaju dyskusjach ... ;-)))
Mam nadzieję, że pisząc "chciałbym wyjaśnić kilka kwestii" ma Pan na myśli, że chciałby Pan zapytać o coś, poprosić o wyjaśnienie albo o pomoc w zrozumieniu ... Podobnie mam nadzieję, że pisząc o "dziwnych zakazach" ma Pan na myśli, że nie rozumie Pan pewnych przepisów dotyczacych dyscypliny sportu, którą pan uprawia ... na koniec, mam nadzieję, że pisząc o "pomysłach FIPS-Mouche" ma Pan jednak na myśli stanowisko ponad 30 krajów członkowskich tej Federacji wyrażane w przyjmowanych dokumentach ...
Zanim o przepisach - trochę o genezie powstania FIPS-Mouche i jej dokumentów. FIPS-Mouche jest jedyną Federacją w CIPS (Konfederacji), której odrębnośc jest wynikiem stosowanej, brzydko mówiąc, techniki połowu. Pozostałe dwie federacje to "słodkowodna" i "morska", czyli wyodrębnione na podstawie rodzaju wód, w jakich zawody są rozgrywane. Czwarta Federacja - "casting" zajmuje się sportem "rzutowym", czyli czysto technicznymi dyscyplinami na boisku.
Z tym wiążą się też inne wyrózniki FIPS-Mouche, w tym sposób podejścia do rywalizacji oraz zajmowanie się wieloma kwestiami poza samą rywalizacją. Wedkarstwo muchowe jest jednym z nielicznych sportów nie poddających się profesjonalizacji. Mistrzostwa w wędkarstwie muchowym przez kilka lat (1981-88) odbywały sie w ramach federacji "słodkowodnej" - FIPS-Ed, w której wędkarstwo muchowe było "sekcją". Wyodrębnienie tej, wyróżnianej techniczną stroną metody, Federacji nastąpiło w 1989 r., wciąz pozostającej pod wpływami Federacji "słodkowodnej". W 1991 roku, podczas Kongresu, w sposób DEMOKRATYCZNY, jaki opisałem w innej dysjkusji, nastąpiła pełna "emancypacja" FIPS-Mouche, a zarządzanie Federacją przejęli wędkarze muchowi. To zobowiazuje do utrzymywania uzyskanej i deklarowanej odrębności oraz do poszanowania strony technicznej metody jako wyróżnika . Ale o tym potem.
Na początek - kwestia istoty tych regulacji. Reguły rozgrywania zawodów (Competition Rules) FIPS-Mouche są dokumentem, który powstał na podstawie doświadczeń z organizowania zawodów w wielu krajach świata, gdzie, w niektórych, te tradycje sięgają sporo ponad sto lat. Powstał również na podstawie prawie trzydziestoletniego doświadczenia w organizowaniu międzynarodowych mistrzostw, poczatkowo w ramach FIPS-Ed, a od 1989 roku - FIPS-Mouche. Tn dokument jest przeglądany co dwa lata podczas każdego z Kongresów CIPS, w ramach Walnego Zgromadzenia FIPS-Mouche i każdy z członków FIPS-Mouche może zgłosić poprawki do niego. Zasadą przyjętą przez członków FIPS-Mouche jest włączanie poprawek do Modyfikacji Przepisów, przygotowywanych na potrzeby konkretnych Mistrzostw. Te Modyfikacje sa istotnym elementem, bo wprowadzają szczegółowe regulacje jak tez wymogi prawne i inne (regulaminy, praktyki bądź szczególne potrzeby kraju organizującego) występujące w kraju organizującym Mistrzostwa. Dobre doświadczenia, decyzją Walnego Zgromadzenia, sa wprowadzane do Reguł, a nie znajdujące uznania - odrzucane.
Reguły są dokumentem, który definiuje metodę i dyscyplinę sportową w ramach FIPS-Mouche, opisuje sposób, w jaki członkowie FIPS-Mouche chcą rywalizować, a jeżeli ktoś w tę rywalizację sie włącza to tego rodzaju reguły musi szanować, zawsze mając prawo do UZASADNIONEGO wnioskowania ich zmianę. I to właściwie wyjaśniałoby wątpliwości dotyczace szczegółowych regulacji. Taki jest opis metody i nie wymaga uzasadniania. Uzasadnienia natomiast wymagałyby wszelkie próby wprowadzenia zmian. N.b. regulacja dotycząca "łączników przezroczystych" nie pochodzi chyba z Reguł FIPS-Mouche.
(cdn.)