Dzieci i młodzież > Przepisy PZW
spinning
kyniuu:
Witam.
Mam 10 letnią córkę –zapalonego wędkarza, – z którą wielokrotnie byłem na rybkach udostępniając jej jedną z moich wędek. Marzy nam się jednak wspólny wypad ze spiningiem. I tu rodzi się problem: w kole dowiedziałem się od braci wędkarzy, że w żaden sposób moje 10 letnia , nie posiadająca karty córka spiningować nie może, nad wodą wielokrotnie wędkarze stwierdzali, że może pod moim nadzorem, ale ja nie mogę wtedy łowić (tylko jedna wędka spiningowa na jedną kartę wędkarską) i wreszcie będąc na rybach w czasie rutynowej kontroli (byłem sam bez córki) sprawdzająca moje dokumenty osoba stwierdziła, że nie widzi przeciwwskazań do tego abyśmy we dwoje, każdy na swoją rzutkę polowali na szczupaczka z zastrzeżeniem, że limit dla nas obojga jest łączny. Czytałem regulamin i z zapisu &1, pkt 6a,b ...”Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: A) w ramach uprawnień i dziennego limitu swojego opiekuna metodą spiningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę. B) w ramach uprawnień stanowiska i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna, mają prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę.....” Jak więc ostatecznie wygląda ten problem i czego ewentualnie musiałbym dopełnić, aby w tym roku móc wraz z córką przemierzać brzeg w poszukiwaniu zębaczy (oczywiście zależy mi na tym, aby każdy z nas miał swoją rzutke). Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam Krzysiek.
kyniuu:
Zauważyłem że po zacytowaniu regulaminu zgubiłem wątek. Chodziło mi o to że przytoczony zapis moim zdaniem można interpretować na wiele sposobów (co zresztą ma miejsce).
tomaszokret:
Do KRZYSZTOF: &1, pkt 6a,b ...”Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: A) w ramach uprawnień i dziennego limitu swojego opiekuna metodą spiningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę.. Co tu interpretować? Przecież to jasna odpowiedź na Twoje pytanie! :-P
proton:
Trzeba interpretować!! Uprawnienia opiekuna to jedna wędka spiningowa. Jeśli ma łowić dziecko to opiekun się przygląda, bo nie może łowić żadną inną metodą. Pozdrawiam.
tomaszokret:
Do PROTON: No to jeszcze raz: A) w ramach uprawnień i dziennego limitu swojego opiekuna metodą spiningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę.... Jeśli przekazanie uprawnień (czyli pozwolenie na spinnigowanie młodziakowi w ramach własnych uprawnień za pomocą muchówki lub spinera) nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę, to znaczy, że mu (opiekunowi) wolno na jedną wędkę spinningować lub muchować... Czyli w sumie obaj machają, żeby coś tu interpretować trzeba bardzo chcieć... :-P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej