Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: jaka żyłka najlepsza  (Przeczytany 10924 razy)

damianorg

• Newbie
  • *
jaka żyłka najlepsza
« dnia: June 09, 2013, 23:27:48 PM »
Witam! Niedługo jadę nad solinę i zastanawiam sie czy żylka którą obecnie stosuje (0,15mm firmy nie pamiętam) wystarczy na tamtejsze wody. Będeę łowiłmetodą spławkową wędką Sheakspire 3,90 omnix match.

kamil_wilczko

• Jr. Member
  • **
    • Podbierak.pl
Odp: jaka żyłka najlepsza
« Odpowiedź #1 dnia: August 28, 2015, 13:56:53 PM »
Ja używałem do tej pory żyłki Renmar Baits i bardzo sobie chwalę. Powiem Ci że nie sa drogie, i chyba nieco tańsze nawet od twoich. Znajdziesz dobrą do bolonki w akcesoriach wędkarskich tutaj: https://www.vimarco.pl/pl/sygnalizatory-bran-1/
« Ostatnia zmiana: March 23, 2018, 11:37:45 AM wysłana przez kamil_wilczko »
http://podbierak.pl/filmiki-wedkarskie/   Filmy wędkarskie w dobrej jakości.

zdroj11q

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: May 05, 2016, 16:52:02 PM »
Ja nie mam ulubionych żyłek, po prostu kupuje to co jest w sklepie wędkarskim i testuje, jedne lepsze jedne gorsze, ale z doświadczenia wiem że te droższe to zazwyczaj są lepsze.

alak

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: May 09, 2017, 12:07:31 PM »
Zgadzam się z użytkownikiem: zdroj11q, mam tak samo.

kazior5555

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: September 14, 2017, 11:34:26 AM »
Stary wątek ale i ja stary człowiek więc szukając po forum na temat sprzętu i dodatków trafiłem na temat o żyłce. Moim zdaniem najlepsza żyłka to taka która wytrzyma naszą rybę i jej holowanie. Są różne szkoły cena, marka, a ja mam inny dylemat, mam na wędkach żyłki i nie wiem jaką mają średnicę, na oko trudno  ocenić lub wręcz nie jest to możliwe. Kiedyś trafiłem na opis urządzenia do pomiaru dokładnego żyłki zwanym mikromierzem, fakt są takie w sprzedaży i kosztuje mechaniczny około 30 zł. Ja trafiłem urządzenie tak jakby wykonane z myślą o wędkarzach którzy sobie zapomnieli zapisać jaka żyłka jest na kołowrotku, szukając po necie trafiłem na mikromierz dla słabowidzących czyli nie skala noniusza gdzie doszukać się należy która kreska się pokryje i jaki jest wymiar żyłki a malutki przyrząd z wyświetlaczem cyfrowym dokładność do 1/100 mm  i mierzy od 0 do 12,5 mm  czyli to czego szukam.  Ktoś powie a po co lepiej kupić żyłkę  nową za 20 zł i spokój. Też tak można, ale jak ma się 4 kołowrotki i wymieniam wędki i to już problem z wymianą 4 bębnów na nowe żyłki. Szukałem czy w naszych sklepach nie sprzedają już cyfrowego mikromierza i powiem iż mnie zadziwiło bo jest i kosztuje 60 zł. Ja znalazłem za 13,40 zł oczekuje się około 20 dni na przesyłkę. Zainteresowanych proszę o kontakt na priva bo nie mam zamiaru robić tu żadnej reklamy. Pozdrawiam

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.