Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przynależność do koła a adres zamieszkania  (Przeczytany 2461 razy)

marcino

• Newbie
  • *
Przynależność do koła a adres zamieszkania
« dnia: June 17, 2009, 01:15:28 AM »
Witam serdecznie.

Czy będąc zameldowanym w W-wie mogę przynależeć do koła PZW w Markach ?
Tam wyrabiałem kartę i przez wiele lat opłacałem składki.

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Marcin

jerzykowalski

• Hero Member
« Odpowiedź #1 dnia: June 17, 2009, 11:31:47 AM »
marcinoWitam serdecznie.
<br />
<br />Czy będąc zameldowanym w W-wie mogę przynależeć do koła PZW w Markach ?
<br />Tam wyrabiałem kartę i przez wiele lat opłacałem składki.
<br />
<br />Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
<br />Marcin

Tak.

Paradoksalnie nie ma przeszkód w przynależności do koła w Słupsku czy w Jeleniej Górze, byle było to jedno koło na terenie Polski. W organizacji udającej stowarzyszenie, takiej jak PZW, w której "oparcie działaności na pracy społecznej członków" jest fikcją utrzymywaną przez tychże członków i ich przedstawicieli w zarządach, miejsce przynależności do koła jest obojętne. Gdyby praca członków w stowarzyszeniu była realnym atrybutem członkostwa, to przynależnośc do odległego koła wiązałaby się albo z dotarciem tamże w ramach podejmowania działań, albo z dodatkowymi świadczeniami finansowymi, rekomepensującymi powstrzymywanie się od takiej pracy. A w obecnych warunkach to "jak kto chce" ...  jak to w Polsce .... ;-) Efekty widać .... ;-(

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: June 17, 2009, 11:45:03 AM »
Ciekawe zagadnienie.
Mam więc podobne pytanie:
Chcąc wędkować w województwie dolnośląskim i jednocześnie należeć do koła w lubelskim, a co za tym idzie - raz w roku brać udział w zawodach organizowanych przez to koło, powinienem wnosić opłaty za wędkowanie w obu województwach?

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: June 17, 2009, 11:51:04 AM »
P.S.
Co jest tak naprawdę wyznacznikiem przynależności do danego koła? Czy można wnosić opłaty w jednym kole, a należeć do drugiego?

jaro422

• Sr. Member
« Odpowiedź #4 dnia: June 17, 2009, 13:19:08 PM »
Jesteś członkiem Koła np. Faszyna wtedy gdy w terminie opłacisz składke członkowską wówczas jesteś na liście opłacających składki za ten rok i Twoja karta członkowska powinna znajdować się w w dokumentacji tego Koła.
Jeśli wniesiesz pozostałe opłaty oprócz składki członkowskiej możesz wędkować na terenie Okręgu do którego przynależy Twoje koło Faszyna wraz z porozumieniami które zawarł ten Okręg. Jeśli chcesz wędkować w Okręgu do którego nie masz uprawnień to najprostszym rozwiązaniem jest dokupienie składki okręgowej na tamte tereny.
Możesz pozostać w dalszym ciągu członkiem Koła Faszyna opłacając w nim składkę członkowską a wędkować np. w Babolicach wykupując u skarbnika tamtejszego Koła składkę okręgową.

jaro422

• Sr. Member
« Odpowiedź #5 dnia: June 17, 2009, 13:28:00 PM »
Pozostaje jeszcze kwestia Twojego uczestnictwa w porozumieniach zawartych przez Babolice , ten Okręg zawiera porozumienia w imieniu i dla swoich członków a Ty pozostajesz członkiem Koła Faszyna więc noie powinieneś z nich korzystać pomimo w niesienia opłaty okręgowej w Babolicach.
Przecież to wszystko jest proste jak drut, tylko trzeba chcieć zrozumieć anie zatrzymać się na wymyślonym przez siebie problemie.

jaro422

• Sr. Member
« Odpowiedź #6 dnia: June 17, 2009, 13:31:20 PM »
Karty Wędkarskie wydaje Urząd zlokalizowany stosownie do miejsca Twojego zameldowania, natomiast na przynależność do Koła zameldowanie nie ma wpływu.

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: June 17, 2009, 14:21:09 PM »
jaro422Przecież to wszystko jest proste jak drut, tylko trzeba chcieć zrozumieć anie zatrzymać się na wymyślonym przez siebie problemie.

Jeśli to do mnie, to chyba nie zrozumiałeś.
Oczywiście, że rozwiązanie może być proste - opłacić składki w dwóch województwach i po bólu, ale nie o to mi chodzi by zapłacić całoroczną składkę za jeden dzień wędkowania (uczestnictwo w zawodach). Pytałem czy można zniwelować te koszty, pozostając jednocześnie członkiem lubelskiego koła.

Jeśli nadal masz zamiar upraszczać wszystko do przysłowiowego drutu (który tak na marginesie nigdy nie jest prosty - patrz zasady fizyki)), to daruj sobie odpowiadanie na moje pytanie, bo za takie rady gotów jestem z góry Ci podziękować bez czytania Twoich mądrości.

jaro422

• Sr. Member
« Odpowiedź #8 dnia: June 17, 2009, 14:33:00 PM »
Pytasz ale nie słuchasz, nie wnosisz opłat na województwa lecz na Okręgi, niestety to nie to samo.
A pytań zadałeś kilka, moja odpowiedż odnosiła się do tego pytania:

17 czerwca 2009 09:51    
P.S.
Co jest tak naprawdę wyznacznikiem przynależności do danego koła? Czy można wnosić opłaty w jednym kole, a należeć do drugiego?

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: June 17, 2009, 14:41:50 PM »
Postaram się więc scalić zagadnienie.
Mieszkam i wędkuję w dolnośląskim, ale wciąż należę do koła w Lubelskim. W tym roku mam wykupione składki okręgowe w obu okręgach.
Natomiast w przyszłym roku chciałbym opłacić tylko w dolnośląskim. Jednocześnie nie chciałbym zmieniać koła bo mam sentyment do swojego lubelskiego koła i kumpli do niego należących.
Raz w roku wędkowałbym w okręgu lubelskim biorąc udział w spiningowych zawodach koła.
Chcę żeby wszystko było zgodne z prawem, więc pytam czy opłacenie składki członkowskiej w lubelskim, okręgowej w dolnośląskim i ewentualnie jednodniowej w lubelskim na czas zawodów, rozwiąże ten "prosty" problem tzn. będę członkiem lubelskiego koła, na codzień będe wędkował na Odrze, w dniu zawodów koła będę mógł w nich uczestniczyć?

jerzykowalski

• Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: June 17, 2009, 14:56:05 PM »
juniorCiekawe zagadnienie.
<br />Mam więc podobne pytanie:
<br />Chcąc wędkować w województwie dolnośląskim i jednocześnie należeć do koła w lubelskim, a co za tym idzie - raz w roku brać udział w zawodach organizowanych przez to koło, powinienem wnosić opłaty za wędkowanie w obu województwach?

Zagadnienie proste, kiedy wyjaśni się podstawowe zagadnienia. ;-))

Członek PZW nie wnosi opłat za wędkowanie w wodach PZW. Opłaty za wędkowanie, w wysokości ustalonej przez członków PZW jako Uprawnionych do rybactwa (wg ustawy), wnoszą wędkarze, posiadający kartę wędkarską (chyba, ze są zwolnieni z tego wg Ustawy), niebędący członkami PZW.  Proste, prawda?

Członek PZW przez to, że tworzy koło/okręg/ogólnopolskie stowarzyszenie (to są opisy/nazwy grup ludzi i niczego innego), jest wraz z innymi dzierżawcą obwodów rybackich utworzonych na wodach publicznych. Będąc współdzierżawcą, uczestnicząc w działaniach zbiorowego Uprawnionego do rybactwa (zgodnie z Ustawą), łowi w wodach, które dzierżawi, do czego ma prawo z tytułu ich rybackiego użytkowania. To współdzierżawienie obwodów rybackich jest finansowane ze składek członków, które członkowie wnoszą jako składki okręgowe. Oraz wykonują nieodpłatną pracę w ramach działalności rybackiej i innej działalności stowarzyszenia, organizując wędkarstwo, prowadząc zagospodarowanie itp. itd. według statutu.

Dzierżawcą obwodów rybackich jest okręg, jako osoba prawna. Toteż pełny udział w charakterze zbiorowego użytkownika rybackiego jest przypisany do członkostwa w tym okregu, w jednym z kół okręgu. Ogólnopolski zasięg działania PZW sprawia, że można podjąć udział w użytkowaniu rybackim w innym okregu, nie będąc jego członkiem, przez wniesienie okręgowej składki członkowskiej (i ewentualne podjęcie społecznej pracy tamże), uzyskując uprawnienia w ramach tego drugiego okręgu (choć ograniczone tylko do niego, a nie do jego porozumień, które to porozumienia nota bene są szkodliwe gospodarczo).  

Członkostwo w kole ( a przez to w okręgu/ w PZW) wymaga wniesienia składki członkowskiej. Niekoniecznie już składki okręgowej. Więc można być członkiem stowarzyszenia, organizować wędkarstwo, nieuczestnicząc w użytkowaniu rybackim.

Można więc być członkiem koła w lubelskim okręgu, nie wnosząc w nim składki okręgowej, a na przykład tylko okresową składkę okręgową na okres zawodów, a składkę okręgową całoroczną wnieść w jednym z dolnośląskich okręgów i łowić w wodach dzierżawionych przez ten okręg.

Uprawnienia członkowskie pozostaną jednak wtedy przypisane do członkostwa w kole w okręgu lubelskim.

:-))))

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

jaro422

• Sr. Member
« Odpowiedź #11 dnia: June 17, 2009, 14:58:20 PM »
Rozpatrzmy więc przyszły rok
Opłacając tylko składkę członkowską w swoim Kole w lubelskim nadal pozostajesz pełnoprawnym  członkiem Koła
jednak beż możliwości wędkowania bo nie opłacisz składki okręgowej. Składkę okręgową wykupisz np. w Okręgu Wrocław i będziesz mógł wędkować na wodach Okręgu Wrocław.
Jeśli chodzi o Twój udział w zawodach w macierzystym Kole, to wystarczy że jako członek Koła ( na podstawie opłaconej składki członkowskiej) wpiszesz się na Listę Zawodników biorących udział w zawodach i opłacisz startowe, niemniej jednak uzgodnij to wcześniej z organizatorem zawodów aby w owym dniu nie doszło do niepotrzebnych nieporozumień.

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: June 17, 2009, 15:04:25 PM »
Też wydawał mi się prosty, innego zdania był jednak skarbnik koła. Uważał on, że przestając opłacać składki okręgowe w lubelskim przestanę być członkiem lubelskiego koła.
Teraz zaczynam podejrzewać, że chodziło mu tylko o to, bym nie startował w zawodach, w których od kilka lat jest tuż za mną :)

Dziękuję za odpowiedzi.

jerzykowalski

• Hero Member
« Odpowiedź #13 dnia: June 17, 2009, 15:04:53 PM »
jaro422 <br />Jeśli chodzi o Twój udział w zawodach w macierzystym Kole, to wystarczy że jako członek Koła ( na podstawie opłaconej składki członkowskiej) wpiszesz się na Listę Zawodników biorących udział w zawodach i opłacisz startowe, niemniej jednak uzgodnij to wcześniej z organizatorem zawodów aby w owym dniu nie doszło do niepotrzebnych nieporozumień.

Sądzę, że nie wystarczy. Uczestnictwo w zawodach wędkarskich wymaga posiadania uprawnień do łowienia w miejscu rozgrywania zawodów. Samo członkostwo w PZW takich uprawnień nie daje. Uprawnienia są związane z wniesieniem składki okręgowej, całorocznej lub okresowej.

Będąc członkiem koła i wnosząc tylko składke członkowską można prowadzić działalność, np. organizować zawody, być ich sędzią.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

jerzykowalski

• Hero Member
« Odpowiedź #14 dnia: June 17, 2009, 15:13:06 PM »
juniorTeż wydawał mi się prosty, innego zdania był jednak skarbnik koła. Uważał on, że przestając opłacać składki okręgowe w lubelskim przestanę być członkiem lubelskiego koła.
<br />Teraz zaczynam podejrzewać, że chodziło mu tylko o to, bym nie startował w zawodach, w których od kilka lat jest tuż za mną :)
<br />
<br />Dziękuję za odpowiedzi.

Nie można być członkiem lubelskiego koła wnosząc składki w kole w Białej Podlaskiej, w okręgu Biała Podlaska. W tej sprawie skarbnik chyba miał rację. ;-)))

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.