Ochrona środowiska > Ochrona środowiska

DO PZW SŁUPSKU zarybienie jeziora Lubowidz koło Lęborka

(1/1)

zander57:
Od likwidacji gospodarstwa wodnego Łeba minęło 20 lat . na pożegnanie kierownik pan T.. kazał odłowić jezioro Lubowidz .Przez dwa tygodnie dzień w dzień dwa jelcze wywoziły ryby odłowione...
Okonie .leszcze karpie ,płoć, szczupaki węgorze  liny ...po tym fakcie Zniknęły tarliska płoci i leszcza w rzeczce do małego jeziora ...      w jeziorze   nie ma ławic leszcza ,okonia, czy płoci,
przez 20 lat są ŚMIESZNE ZARYBIENIA I TO W OKRESIE LETNIM ...CZY nie można zarybić jeziora  na zamkniecie sezonu..np. w listopadzie,,KORMORANY , PERKOZY nie zjedzą narybku bo odleciały  , a pseudo wędkarze nie wyłowią kroczka.bo jest juz po sezonie..
zarybcie jezioro SANDACZEM sieją ,okoniem karpiem potrzeba jest nowa krew   / sandacz goni ryby, ryba bardziej chodzi po jeziorze i jest więcej  frajdy .Szczupak stoi i ryba stoi   /
 a nowy narybek stoi w miejscu czasem przez 3 dni...tak wyłapali pstrąga na rzece Łebie wpuszczonego do okolicy .
słyszałem kobietę która chwaliła sie ,,,mój mąż przynosi wiaderko drugi dzień  30-35 centymetrowych pstrągów.
nie muszę kupować żadnej ryby,,sprawdziłem okazało sie że panowie zarybili pstrągiem rzekę...latem!!!!  O MÓJ BOŻE..... GDZIE STRAŻ  GDZIE ROZSADEK latem zarybiać...
CZY KTOŚ MYŚLI W TYCH KOŁACH NIKT NIE SŁUCH WĘDKARZY..NIE WIEM ile jeszcze będę żył ale nie doczekam sie sandacza w jeziorze Lubowidz , za swojego życia  on rozmnaża sie w wieku 4-5 lat  a wiec za 10-15 może będzie go tyle w jeziorze że ktoś sobie połowi jeśli go wpuścicie
ZRÓBCIE ANKIETĘ W KOŁACH JAKI NARYBEK CHCĄ WĘDKARZE A NIE WPUSZCZAJCIE SZCZUPAKA CO ROKU........

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej