Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wydanie Karty Wędkarskiej  (Przeczytany 574 razy)

margolka

• Newbie
  • *
Wydanie Karty Wędkarskiej
« dnia: March 15, 2009, 18:28:04 PM »
Witam!
Zacytuje fragment z tego portalu:

"Warunkiem niezbędnym uprawiania wędkarstwa w Polsce jest posiadanie karty wędkarskiej, którą wydaje, właściwy dla miejsca zamieszkania, starosta po przedłożeniu zaświadczenia o złożeniu przed komisją egzaminacyjną PZW, właściwą dla miejsca zamieszkania, egzaminu ze znajomości przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym. O miejscu i terminach przeprowadzania egzaminów informacji udzielają biura Zarządów Okręgów PZW."

Czym jest starosta, właściwy dla miejsca zamieszkania??
Mieszkam obecnie pod Wrocławiem (powiat Oławski), natomiast zameldowanie mam w woj. podkarpackim. Chce się zapisać do koło w okręgu Wrocławskim.

Po zdaniu egzaminu, do którego starostwa mam się udać : Oława czy tego w woj. Podkarpackim??
« Ostatnia zmiana: March 15, 2009, 18:29:53 PM wysłana przez margolka »

yusek

• Opiekunowie prezentacji
  • Newbie
Karta Wędkarska
« Odpowiedź #1 dnia: March 15, 2009, 19:31:57 PM »
Praktyka w moim Kole jest taka ,że każdy kto u nas zdawał egzamin na kartę nie miał kłopotów z uzyskaniem karty w swoim starostwie /chodzi o miejsce zameldowania/.Myslę że podobnie jak z rejestracją pojazdów jak udowodnisz
staroście w Oławie że tam mieszkasz to uzyskasz tam kartę choć problemów będziesz miał sporo.Najlepiej więc wysłać
do "swojego starosty " dokumenty z zdanym egzaminie i póżniej odebrać karte.Pamiętaj o tym że opłacenie składek PZW nie uprawnia do łowienia dopóki nie będziesz posiadał Karty Wedkarskiej .Pozdrowienia.

margolka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: March 16, 2009, 00:19:41 AM »
Dziękuje za odpowiedź. Do miejsca mojego zameldowania mam daleko - 8h jazdy pociągiem tylko w jedną stronę, więc nie uśmiecha mi się za bardzo taka podróż. Mam nadzieje, że uda mi się jakoś to załatwić w Oławie. Tak to już jest, że jak trzeba coś załatwić, to trzeba mieć zameldowanie, mimo że zniesiono obowiązek meldunkowy :) Pozdrawiam

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: March 16, 2009, 09:37:27 AM »
w Poznaniu niektórzy załatwiali takie coś okazując potwierdzenie pobytu czasowego z urzędu miasta i na tej podstawie mimo, zaakceptowano adres zamieszkania a nie zameldowania.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.