Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Opłacenie składek w dwóch okręgach.  (Przeczytany 192297 razy)

villth

• Newbie
  • *
Opłacenie składek w dwóch okręgach.
« dnia: August 05, 2020, 13:44:49 PM »
Witam,

Czy będąc członkiem okręgu PZW Skierniewice, mogę dodatkowo wykupić składkę okręgu Mazowieckiego mimo braku porozumienia?

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
Odp: Opłacenie składek w dwóch okręgach.
« Odpowiedź #1 dnia: August 05, 2020, 17:56:30 PM »
Tak, ale tylko okręgową tj. na ochronę i zagospodarowanie wód

karolo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: January 03, 2021, 19:05:05 PM »
Witam, nie chcę zakładać ponownie wątku gdyż mam podobne pytanie. Jak mogę dokonać takiej opłaty w dtugim okregu? Chodzi mi o zagospodarowanie i ochronę wód. Muszę jechać do tego okręgu i tam uiścić opłatę czy jest jakaś inna opcja?

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: January 03, 2021, 21:04:12 PM »
w mAZOWIECKIM MOŻESZ WYKUPIĆ PRZEZ INTERNET.

karolo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: January 03, 2021, 21:10:11 PM »
Interesuje mnie PZW Szczecin. Bo ich okręg mam "rzut beretem" od siebie :/ Niestety jestem na samym końcu łańcucha pokarmowego naszego PZW Gorzów...

magdalena_casting

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: January 22, 2021, 12:33:05 PM »
Dzień dobry:) W Okręgu PZW Szczecin można wykupić składki roczne bez ulg przez ich stronę: https://pzwszczecin.com/, zakładkę e-zezwolenia :) Pozdrawiam!

azdalw11

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: January 23, 2021, 22:49:39 PM »
Ja mam jedno małe pytanie dotyczącego wkupywania drugiego okręgu, standardowo wnoszę składkę członkowską i na zagospodrowanie w okręgu mazowieckim, jako dodatkowy okreg chciałem wnieść oplaty w okręgu siedlecki i tu urodziło si pytani, cy w takim wypadku będę mógł korzystać z porozumień jakie ma zawarty okreg siedlecki?

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: January 24, 2021, 15:33:39 PM »
Przecież najprościej to zadzwonić do okręgu Siedleckiego

azdalw11

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: January 24, 2021, 18:24:04 PM »
Jasne że można zadzwonić, można również napisać długie łzawe pismo i wysłać listem razem z potwierdzaniem obioru, można również zadać pytanie na oficjalnym forum pzw.

Pisałem to w treści pytania szczegółowego ale liczę nieśmiało na odpowiedź w formie ogólnej, w jakiej sytuacji jestem uznawany za członka danego okręgu, czy to wystarczy jak mam składkę członkowską PZW i opłatę na zagospodarowanie wód w danym okręgu, czy musze składkę członkowską i składkę na zagospodarowanie wód wnieść w tym samym okręgu.

Moja sytuacja wygląda dokładnie tak, najczęściej łowie na wodach okręgu mazowieckiego i tu jestem w kole (tak wydaje się najprościej) lecz od przypadku do przypadku łowie również na wodach okręgu siedleckiego stąd temat opłacenia u nich zagospodarowania wód. W tym roku z kilku względów będę też w miarę często bywał na wodach okręgu ciechanowskiego a okręg siedlecki ma z nimi porozumienie (dopłata 10zł) i nie wiem czy mogę to wykorzystać. W drugą stronę mogę wnieść opłatę w kole okręgu siedleckiego a dodatkowo opłacić okręg mazowiecki (wyjdą te same pieniądze a okręg mazowiecki nie ma z nikim porozumień) lecz jako że łowie najczęściej w wodach okręgu mazowieckiego to wrodzona uczciwość mówi abym pozostał tu w kole.

Rzecznik Prasowy ZG PZW

• Administrator
  • Sr. Member
« Odpowiedź #9 dnia: February 16, 2021, 09:37:42 AM »
Witam,
Szanowny Kolego, zawarte w danym roku porozumienia dotyczą członków PZW, którzy wnieśli składkę członkowską ogólnozwiązkową + składkę na ochronę i zagospodarowanie wód w danym Okręgu.

rafal_kuczborski

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: February 17, 2021, 15:10:44 PM »
Przecież najprościej to zadzwonić do okręgu Siedleckiego

Opłacenie TYLKO składki na zagospodarowanie i ochronę wód (tzw. okręgowej) w Okręgu siedleckim, nie upoważni do zakupu zezwoleń innych Okręgów, z którymi Siedlce mają porozumienie.
Natomiast jeżeli w Okręgu siedleckim zostanie wykupiona zarówno składka członkowska PZW jak i tzw. okręgowa, to wtedy można skorzystać z porozumień jakie Siedlce mają z innymi Okręgami po 10 zł.

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #11 dnia: February 17, 2021, 18:23:58 PM »
Tylko pozwolę sobie zwrócić uwagę na jeden problem. Np. członek Okręgu Ciechanowskiego chcąc łowić na swoich wodach musi zapłacić 140,-, natomiast członek Okręgu Siedleckiego za łowienie na tych samych wodach zapłaci tylko 10,-. Fajnie ma ciechanowiak, będzie kładł kasę, żeby zarybić dla wędkarza z innego okręgu. Czy to sprawiedliwe?

rafal_kuczborski

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: February 18, 2021, 12:55:43 PM »
W drugą stronę jest analogicznie. Członek Okręgu ciechanowskiego zapłaci 10 zł za łowienie w Okręgu siedleckim, a członek Okręgu siedleckiego 120 zł :-)

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #13 dnia: February 18, 2021, 15:57:01 PM »
Ale ilu tych członków łowi w dwóch okręgach?

azdalw11

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: February 20, 2021, 21:17:46 PM »
Dziękuję za odpowiedź, w sumie to takiej się spodziewałem lecz po cichu liczyłem że będzie trochę inna.

Odnośnie kwestii ilu wędkarzy wędkuje w więcej niż jednym okręgu to podejrzewam że jest ich mniej niż 10%, akurat ja należę do osób które potrafią łowić w danym sezonie łowie nawet w kilku okręgach, lecz taka jest prawda że większość łowie najczęściej na wodzie która jest najbliżej i to im wystarcza.

Odnośnie kwestii różnicy opłat między okręgami, różnych skłonności do zawierania porozumiem okręgów (np brak porozumiem OM) i braku opłaty krajowej, tą sytuacje można w łatwy sposób wyjaśnić. około 15 lat temu ,dokładnych dat nie pamiętam, było podpisane porozumienie między okręgiem mazowieckim a okręgiem siedleckim, opłata z zagospodarowanie wód w okręgu siedleckim ( w końcu mniejszy okręg) była znacznie niższa niż w mazowieckim a to spowodowało odpływ członków z kół okregu mazowieckiego na rzecz siedleckiego (bo po co ma ktoś płacić więcej jak może mniej) dla tego OM nie podpisuje porozumień i podejrzewam że w dużym stopniu blokuje wprowadzenie opłaty krajowej (kasa idzie za wędkarzem).

Wracając do mojej sytuacji opłacę składki w okręgu mazowieckim (tu łowie najczęściej) plus wykupie okręg siedlecki (będę może kilkanaście razy lecz wtedy taniej wychodzi płata roczna niż na poszczególne dni), Wkrę sobie w tym roku daruje lub jak coś mnie przyciśnie to ogarnę opłata jednodniową.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.