Dziękuję za odpowiedź, w sumie to takiej się spodziewałem lecz po cichu liczyłem że będzie trochę inna.
Odnośnie kwestii ilu wędkarzy wędkuje w więcej niż jednym okręgu to podejrzewam że jest ich mniej niż 10%, akurat ja należę do osób które potrafią łowić w danym sezonie łowie nawet w kilku okręgach, lecz taka jest prawda że większość łowie najczęściej na wodzie która jest najbliżej i to im wystarcza.
Odnośnie kwestii różnicy opłat między okręgami, różnych skłonności do zawierania porozumiem okręgów (np brak porozumiem OM) i braku opłaty krajowej, tą sytuacje można w łatwy sposób wyjaśnić. około 15 lat temu ,dokładnych dat nie pamiętam, było podpisane porozumienie między okręgiem mazowieckim a okręgiem siedleckim, opłata z zagospodarowanie wód w okręgu siedleckim ( w końcu mniejszy okręg) była znacznie niższa niż w mazowieckim a to spowodowało odpływ członków z kół okregu mazowieckiego na rzecz siedleckiego (bo po co ma ktoś płacić więcej jak może mniej) dla tego OM nie podpisuje porozumień i podejrzewam że w dużym stopniu blokuje wprowadzenie opłaty krajowej (kasa idzie za wędkarzem).
Wracając do mojej sytuacji opłacę składki w okręgu mazowieckim (tu łowie najczęściej) plus wykupie okręg siedlecki (będę może kilkanaście razy lecz wtedy taniej wychodzi płata roczna niż na poszczególne dni), Wkrę sobie w tym roku daruje lub jak coś mnie przyciśnie to ogarnę opłata jednodniową.