SPRAWOZDANIE Z ROZPOCZĘCIA OBCHODÓW 75-ROCZNICY POWSTANIA KOŁA PZW NR 1 W BRZEGU ZAWODAMI NA KANALE ODRY

Aktualności | 2022-04-11 | Publikujący: Koło PZW Brzeg nr 1

Obchody 75-rocznicy

KOŁA PZW NR 1 W BRZEGU

rozpoczęte

W dniu 3-04-2022 o godzinie 7:00 na kanale rzeki Odra w Brzegu Zarząd Koła PZW nr 1 w Brzegu dokonał otwarcia sezonu wędkarskiego zawodami  w 75 rocznicę powstania Koła. Patronat honorowy nad zawodami objął Burmistrz Brzegu Jerzy Wrębiak. Gośćmi honorowymi na prośbę Zarządu Koła zaproszeni zostali:

·        Stanisław Smoczkiewicz który osiadł w Brzegu w 1945 roku, będąc już w tamtym okresie nad rzeką Odrą z kijkiem leszczynowym. W rzece tej wtedy ryb nie brakowało jak sam opowiadał. W latach 1970-2000 w Zarządzie Koła nr 1 pełnił funkcję gospodarza a w 1999 roku odznaczony został złotą odznaką PZW z wieńcami.

·        Zdzisław Dutkiewicz Prezes naszego Koła PZW w latach 1980-1984, wcześniej członek Zarządu, Z-ca Prezesa. Odznaczony złotą odznaką PZW z wieńcami w 1999 roku. Za jego kadencji działało 17 sekcji wędkarskich zakładowych. Kol Zdzisław jest muszkarzem, wielokrotnie w swojej karierze wędkarskiej reprezentował nasze Koło na szczeblu Okręgowym zdobywając tytuły mistrza Okręgowego oraz wielokrotnie wicemistrza Okręgowego. Doskonale wykonuje imitacje muszek wędkarskich.

·        Franciszek Kita – Prezes Koła PZW nr 1 w latach 13/12/2002-2021

Po ceremonii otwarcia i losowaniu stanowisk wędkarze rozpoczęli swoją rywalizację w dwóch kategoriach: spławiku i feederze. W zawodach udział wzięło 67 wędkarzy (39 w kategorii spławik w tym pięcioro juniorów oraz 28 w kategorii feeder) z różnych Kół z Opolszczyzny oraz Dolnego śląska, m.in. z Brzegu, Olszanki,  Niemodlina, Grodkowa, Popielowa, Łosiowa, Lewina Brzeskiego, Oleśnicy, Jelcza-Laskowic. Start zawodów nastąpił o godzinie 9 a o godzinie 13 zakończenie łowienia. Oczekując na wyniki po ważeniu ryb wszyscy spożyli ciepły posiłek a następnie Prezes Koła PZW Henryk Wujek przedstawił historię działalności Koła na ten okres. I tak w roku 1946 w Brzegu działało Towarzystwo Miłośników Wędkarstwa aż do roku 1958. Za ten okres w Kole nie zachowała się żadna dokumentacja z jego działalności. Mamy za to udokumentowane, że kol. Krzyżycki Sergiusz był Sekretarzem Komisji Rewizyjnej Koła w 1964 roku mając staż wędkarsko-członkowski 18 lat. Prezesami Koła byli koledzy:

·     Od 1958 – Zygmunt Szejn

·     Od 1961 – Wilhelm Garbaczewski

·     Od 1964 – Wiktor Szymański

·     Od 1968 – Zdzisław Janicki

·     Od 1976 – Edward Ochociński

·     Od 1980 – Zdzisław Dutkiewicz

·     Od 1985 – Jan Setnicki

·     Od 1989 – Henryk Wujek

·     Od 13/12/2003 – Franciszek Kita

·     Od 20/11/2021 – Henryk Wujek

Siedziby Koła mieściły się przy ulicach: Szopena, Rynek Ratusz, Staromiejska nr 13 IIp., a od 1977 roku przy ulicy Jana Pawła II 2.

Ciekawe wydarzenia z historii prac Zarządu Koła:

·        W 1958 r. – 488 członków, zarybiono okoliczne wody różnymi gatunkami ryb w ilości 427 kg, wpisowe na zawody – 10zł, nagrodami na zawodach były: kij bambusowy, kołowrotek, buty na ryby, siatka, 100mb żyłki

·        W 1959 r. – wstępujący do Koła musiał mieć dwie osoby wprowadzające

·        W 1960 r. – prowadzono w trzech szkołach pogadanki na temat ochrony przyrody i humanitarnego łowienia ryb

·        W 1963 r. – w zawodach wędkarskich na zaporze w Goczałkowicach  15 września brało udział 1300 zawodników w tym 10 z naszego Koła – 23 miejsce zajął Mieczysław Guzik

·        W 1966 r. – Zarząd Koła dostarczył regulaminy wędkarskie do Jednostki Armii Radzieckiej w celu szkolenia wędkarzy radzieckich

·        15 września 1968 roku zorganizowane zostały zawody wędkarskie o tytuł „Wędkarza roku 1968” na odcinku rzeki Odry od Jazu Lipki do ujścia Stobrawy. Startowało 492 zawodników. Zwycięzca w nagrodę otrzymał motorower o wartości 4500 zł.

·        W 1976 r. –Zarząd Koła był organizatorem XIX Rzutowych Mistrzostw Polski

·        W 1977 r. – powstaje Koło Garnizonowe w Brzegu

·        W 1989 r. – nasze Koło nawiązało współpracę z miejską organizacją w Słowacji w Żilinie

·        W 2008 r. – kol. Henryk Wujek występuje do Zarządu Koła o wznowienie umowy na staw Cegielnia a następnie o wykup. Wcześniej Koło zrezygnowało z dzierżawy stawu.

Po tych ciekawostkach głos zabrał Pan Bartosz Kostrzewa. Najpierw wręczył w imieniu Pana Burmistrza List Gratulacyjny na ręce Prezesa Koła. Pogratulował ogromnej pracy jaką wędkarze wykonali na stawie Cegielnia oraz na kanale rzeki Odry od początku roku. Następnie Z-ca Prezesa ds. sportu Jarosław Kita będą sędzią głównym zawodów ogłosił wyniki zawodów i wręczył puchary. Rywalizację w kategorii spławik wygrał Józef Postawczuk a na podium za jego plecami uplasowali się Piotr Mozoła – 2 miejsce; Romuald Piotrowski i Mateusz Małogłowski – ex æquo 3 miejsce. W kategorii feeder bezkonkurencyjny okazał się Paweł Grobelski wyprzedzając Grzegorza Pyrczak – 2 miejsce i Krzysztofa Kowalczyka (syn) – 3 miejsce. Wśród startujących mieliśmy także pięcioro juniorów z których najlepsi okazali się: Alan Grobelski i Oliwia Rudkowska. Wszyscy uczestnicy zawodów, sędziowie, zaproszeni goście otrzymali od Zarządu Koła okolicznościowe kubki.

W trakcie zawodów prowadzona była zbiórka funduszy POMOC UKRAINIE. Za zebrane środki została zakupiona żywność i dostarczona do BCK wolontariuszom którzy przekazali ją następnie dla potrzebujących naszych sąsiadów. Udokumentowanie tej akcji umieszczone jest na stronie internetowej Koła.

Dziękujemy za tak liczne przybycie i uczestnictwo w zawodach.  Nasze podziękowanie kierujemy także do Tadeusza Rosińskiego, prezesa Koła PZW Olszanka oraz członków Koła za pomoc w organizacji i sędziowaniu zawodów. Wyrazy uznania także dla Jarosława Frąckowiaka za realizację filmu o całych zawodach (film udostępniony na  profilu Koła na Facebooku oraz na stronie internetowej Koła)  jak i również dla Wojciecha Sanetry za wykonanie zdjęć.

Na uznanie zasługują członkowie naszego Koła za organizację zawodów i przygotowanie tak licznych stanowisk.

Zapraszamy na kolejne zawody uświetniające 75 rocznicę powstania Koła o „Mistrza Koła PZW nr1 w Brzegu –w kategorii spławik”, które odbędą się 24/04/2022 roku na kanale rzeki Odry.

Wszystkim czytelnikom, wędkarzom i ich rodzinom, sympatykom wędkarstwa życzymy z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych zdrowych, spokojnych i szczęśliwych chwil z wędkarskim pozdrowieniem „Darz Wodo”.

Zarząd Koła PZW nr 1 w Brzegu

Komisja Rewizyjna