Komunikaty

Oświadczenie ws. katastrofy eklogicznej na rzece Głomia

Komunikaty | 2021-07-08 | Publikujący: Okręg Nadnotecki PZW w Pile

Okręg Nadnotecki PZW w Pile, jako rybacki użytkownik rybacki obwodu Rzeka Gwda Nr 3, którego częścią jest rzeka Głomia powiadomił Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Bydgoszczy o poważnym uchybieniu w wykonaniu prac związanych z remontem mostu w Krajence

O remoncie mostu w Krajence i konieczności obniżenia poziomu wody w rzece zostaliśmy poinformowani przez Nadzór Wodny w Złotowie w dniu 6 lipca o godz. 9.50. Przytaczamy treść w/w informacji:

„informuję, że z dniem 07 lipca 2021 roku prowadzone będzie rozpiętrzanie jazu. Obniżenie zw. wody niezbędne jest w celu wykonania remontu mostu na kanale młyńskim rzeki Głomia.

W związku z powyższym proszę o poinformowanie użytkowników/wędkarzy o  okolicznościach jakie będą miały miejsce."

Tego samego dnia w bardzo krótkim czasie został drastycznie obniżony poziom wody w kanale co spowodowało katastrofę ekologiczną.

Nagłe spuszczenie wody, wg świadków - ok. 2 m w ciągu 1- 2 godzin, spowodowało poderwanie się osadów z dna zbiornika wodnego i najprawdopodobniej podwyższenie stężenia azotu i fosforu w wodzie, a w konsekwencji duże śnięcie ryb.

Wędkarze z Koła PZW Krajna w Krajence, którzy sprawują bezpośrednią opiekę nad akwenem,  natychmiast podjęli interwencję. Prezes Koła Kol. Arkadiusz Michalski poinformował o zaistniałej sytuacji służby ochrony środowiska, policję, władze miejskie oraz media. Następnego dnia pracownik Biura okręgu przeprowadził wizję terenową zagrożonego obszaru.

Dzięki działaniom Koła PZW Krajna w Krajence oraz członków Stowarzyszenia Przyjaciół Dorzecza Gwdy sprawa nabrała rozgłosu.

Zdjęcia i relacje można znaleźć na stronie FB Okręgu