Metody połowu - rady, porady, sprzęt, zanęty, przynęty > Spławikowa
Żywiec- Wymiary
aqq1:
Wąsik KazimierzUstawodawca, jak sądzę, chciał ograniczyć przywożenie ryb (rybek) spoza łowiska. I słusznie.<fieldset> PZW nie jest ustawodawcą.Moim skromnym zdaniem jest organizacją pasożytniczą która powinna ulec rozwiązaniu </fieldset>
rafal0414:
--- Cytat: kwasik w May 21, 2010, 12:38:37 PM ---
Chciałbym tylko dodać, że zgodnie z RAPR żywców nie wolno łowić podrywką i nie wolno ich przetrzymywać w sadzykach i metalowych siatkach, a tylko w siatce do przechowywania złowionych ryb!
--- Koniec cytatu ---
witam . co do sadzyków to co jest aktualnie widoczne w RAPR
3.10. Dopuszcza się, w miejscu i czasie prowadzenia
połowu ryb na wędkę, pozyskiwanie
ryb na przynętę przy użyciu podrywki
wędkarskiej. Powierzchnia siatki podrywki
wędkarskiej wynosi nie więcej niż 1 m x 1 m,
a wielkość oczek sieci nie może być mniejsza
niż 5 mm.
3.11. Ryby przeznaczone na przynętę mogą
być wprowadzone wyłącznie do wód, z których
zostały pozyskane – z wyłączeniem gatunków
wymienionych w pkt 3.7. Ryby przeznaczone
na przynętę, w stanie żywym można
przechowywać w specjalnym sadzyku lub
w siatce jak w pkt 3.5.
w punkcie 3.10 jest też dozwolone pozyskanie za pomocą podrywki ....ponieważ ktoś wcześniej pisał że jest to zabronione.....
zastanawia mnie jeszcze jesno skoro do akwenu nie możemy wpószczać ryb innych jak tylko pozyskane w nim samym to jak to się ma do sprzedarzy rybek w sklepach wędkarskich... zaznaczam że zaczynam swoją przygode z wędkarstwem i dopiero przymierzam się do wypadu na szczupłego ale do tego czasu chciałbym przynajmniej z przepisami się zapoznać... pozdrawiam
piotr_0206:
Nie zapomnij kol. o obowiązującej ustawie.
Dz.U. 1985 Nr 21 poz. 91
USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r.
o rybactwie śródlądowym
1a. Ryby przeznaczone na przynętę mogą być wprowadzone wyłącznie do wód, z których zostały pozyskane.
jkarp17:
Łowiłem na żywca gdzie Bug wpada do Narwi ( lub odwrotnie ;D ).
Żywce miałem z Bugu ( chyba bo rejestracji nie miały ) a łowiłem w Narwi. Odległość powiedzmy góra 150 metrów.
Co na to ustawa ?
Moim zdaniem chodzi tu bardziej o obwody rybackie bo czy płotka złowiona w rzece X coś zaszkodzi skoro łowię w tej samej rzece ale 10 km dalej i w tym samym obwodzie. A nawet jakby odwód się zmienił ale rzeka pozostaje ta sama.
Skłaniałbym się do tego, że w tym wszystkim chodzi o to żeby nie przenosić np karasi ( japońców ) z bajorek do jezior bo licho wie co w tych bajorkach jest.
JK
piotr_0206:
Jeszcze kol jest inny przepis tej ustawy dotyczący transportu ryb Art.3i pkt3 Zabrania się: przenoszenia ryb określonych gatunków niezgodnie z warunkami ich przenoszenia określonymi w przepisach wydanych na podstawie art. 3 ust. 3, j .
Nawigacja
Idź do wersji pełnej